Skip to content Skip to navigation

SUV ή Crossover; Δείτε ποιο σας ταιριάζει.

Ψάχνετε για ένα μεγάλο αυτοκίνητο, αλλά δεν είστε σίγουροι ποιον τύπο να επιλέξετε, SUV ή Crossover;
Σήμερα, στην αγορά κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα μοντέλα, με διαρκώς αυξανόμενα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά υψηλών επιδόσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που, τα τελευταία χρόνια, οι τομείς των SUV και των Crossover είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στη βιομηχανία του αυτοκινήτου.
Ωστόσο, συχνά αυτοί οι δύο διαφορετικοί τύποι αυτοκινήτων συγχέονται μεταξύ τους, επειδή, μεταξύ άλλων, φαίνεται να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, όμως, το μοναδικό κοινό στοιχείο τους, αυτό που πολλές φορές μπερδεύει τους αγοραστές, είναι το ύψος τους. Κατά τα άλλα, υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσά τους, αρχής γενομένης από τη δομή και τα μηχανικά μέρη τους.
Αξιολογώντας προσεκτικά όλα τα βασικά χαρακτηριστικά τους (όπως προαιρετικά πρόσθετα αξεσουάρ, κατανάλωση, ελκτική ισχύ, μέγεθος και τροφοδοσία καυσίμου), θα μπορέσετε να αποφασίσετε ποια έκδοση είναι η καλύτερη για εσάς.Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ρίξουμε λίγο φως σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων, για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης και για να γίνει κατανοητό ποιος τύπος από τους δύο ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας.

Όλα τα μοντέλα Fiat.

Η Fiat προσφέρει διάφορους τύπους αυτοκινήτων SUV και Crossover, εκ των οποίων όλοι έχουν εμβληματικά και γοητευτικά στιλ και είναι ειδικά σχεδιασμένοι για κίνηση στην πόλη. Μπορείτε να υποβάλετε σε δοκιμασία το προσωπικό σας στιλ με το 500X Urban ή να επιβιβαστείτε στο νέο 500X Cross, το 4x4 SUV που είναι ιδανικό για κάθε είδους διαδρομές. Ή μπορείτε να επιλέξετε το Panda Cross, ένα compact και πρακτικό SUV. Στην κατηγορία των Crossover, η Fiat προσφέρει το νέο Fiat 500L Cross, ένα crossover με σπορ εμφάνιση, ένα κομψό αυτοκίνητο εμπλουτισμένο με χαρακτηριστικά κορυφαίου επιπέδου.

SUV και Crossover: δύο ονομασίες, μία εγγύηση

Για να αποφασίσετε ποιος τύπος αυτοκινήτου ταιριάζει καλύτερα στο στιλ σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός SUV και ενός Crossover. Το SUV είναι το κατ’ εξοχήν μεγάλο αυτοκίνητο και είναι παρόμοιο με ένα όχημα off-road ή station wagon. Είναι εξαιρετικά ισχυρό, ψηλό και ευρύχωρο, με επιδόσεις ανώτερες από αυτές ενός συνηθισμένου sedan.
Όμως, τι ακριβώς σημαίνει "SUV"; "SUV" είναι τα αρχικά του "Sport Utility Vehicle". Αυτό οφείλεται στο ότι, λόγω της εμφάνισής του, το SUV, συχνά συγκρίνεται με ένα όχημα off-road, παρ’ όλο που τα μόνα κοινά στοιχεία που έχουν αυτοί οι δύο τύποι αυτοκινήτων είναι η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και η τετρακίνηση.
Τα Crossover, από την άλλη, ενσωματώνουν χαρακτηριστικά άλλων τύπων αμαξώματος. Στηνουσία, ο όρος "Crossover" σημαίνει την "αλληλοεπικάλυψη", την "ένωση ειδών". Πρόκειται για έναν τύπο αυτοκινήτου με αυξημένο ύψος που είναι ιδανικός για όσους αγαπούν την οδήγηση σε δρόμους εκτός πόλης.
Η σύγκριση ενός SUV με ένα Crossover, η ανάλυση των επιδόσεων και η τιμή είναι οι βασικές παράμετροι για να κατανοήσετε ποιον τύπο αυτοκινήτου θα αποφασίσετε να αποκτήσετε.

SUV και Crossover: παρόμοια, αλλά και, συγχρόνως, διαφορετικά.

Ας προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε οποιαδήποτε παρανόηση αναφορικά με τα SUV και τα Crossover. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα SUV με τα Crossover, ενώ, πολλές φορές μάλιστα, νομίζουν ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο αυτοκινήτου. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα σε ένα SUV και ένα Crossover είναι αρκετά αισθητή. Ξεκινώντας από την ικανότητα ελέγχου, ένα Crossover είναι πολύ πιο εύκολο στον έλεγχο, επειδή έχει μικρότερο αποτύπωμα από πλευράς ύψους και μήκους και μικρότερο βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ευκολότερο στην οδήγηση μέσα στην πόλη. Στην ουσία, το SUV και το Crossover παίρνουν κίνηση με εξαιρετικά διαφορετικούς τρόπους. Η διαφορά αυτή σχετίζεται με παράγοντες όπως είναι ο τύπος της τετρακίνησης και η κατανομή του βάρους στο εσωτερικό του οχήματος. Στην περίπτωση των SUV, ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων είναι διατεταγμένα σε γωνία 90° μπροστά από τον πίσω άξονα του αυτοκινήτου, πράγμα που κάνει το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου πολύ βαρύτερο από το πίσω.
Καθοριστικές διαφορές, επίσης, υπάρχουν και στο αμάξωμα και τα μηχανικά μέρη. Αυτή η «διασταύρωση» διαφορετικών χαρακτηριστικών που προέρχονται από διάφορους τύπους αυτοκινήτων, η οποία αποτελεί τυπικό γνώρισμα του Crossover, κάνει το αυτοκίνητο πολύ καλύτερο από άποψη πολυμορφικότητας.
Πολλά compact SUV ανήκουν στην κατηγορία Crossover. Αυτά τα mini-SUV είναι εξοπλισμένα με τετρακίνηση, αλλά συχνά χρησιμοποιούν κίνηση σε 2 τροχούς. Επιπλέον, έχουν πολύ λιγότερα προαιρετικά πρόσθετα αξεσουάρ από τα παραδοσιακά SUV.

500X Cross και City Cross

500X Cross και City Cross

Το Ιταλικό SUV είναι κατάλληλο για κάθε διαδρομή. Compact, με στοιχεία αυτοκινήτου off-road, τα 500X Cross και City Cross είναι βελτιστοποιημένα για μέγιστη ευελιξία κατά την εκτός δρόμου οδήγηση, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για μικρές οικογένειες. Το ευρύχωρο εσωτερικό με την τελειοποιημένη δερμάτινη ταπετσαρία, τα αποκλειστικά φινιρίσματα και τα άνετα καθίσματα θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

500X Urban

500X Urban

Ένα τελευταίας τεχνολογίας compact SUV. Με 5 άνετα καθίσματα και ένα ευρύχωρο, πρακτικό εσωτερικό, το 500X Urban είναι η ιδανική επιλογή για οικογένειες, ιδιαίτερα εάν αναζητάτε ένα αυτοκίνητο που να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός SUV με το πνεύμα της μεγάλης πόλης, τη σύγχρονη σχεδίαση και τα αποκλειστικά φινιρίσματα στο εσωτερικό.

500L Cross

500L Cross

Ένα compact, άκρως λειτουργικό και εκπληκτικά ευρύχωρο crossover. Με τη διασκεδαστική και περιπετειώδη προσωπικότητά του, το 500L Cross είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την οικογένεια και τους φίλους σας: με 5 άνετα καθίσματα, εύχρηστη τεχνολογία, χώρο καμπίνας επιβατών 3,17 cm3 και μήκος 4,20 m – και όλα αυτά σε ένα αυτοκίνητο που σας επιτρέπει να ακολουθείτε ό,τι σας παθιάζει, ακόμα και εκτός δρόμου.

Panda City Cross

Panda City Cross

Ένα SUV πόλης, με δύο κινητήρες, ανανεωμένο στιλ εμφάνισης και τον ίδιο τολμηρό χαρακτήρα που είχε πάντα. Μαύρη μάσκα ψυγείου σε στιλ Cross με ποδιές προστασίας στο χρώμα του αμαξώματος και φρύδια θόλων τροχών που συνδέονται με τα προστατευτικά πλαίσια στους μαρσπιέδες των θυρών, τα οποία πλαισιώνουν το λογότυπο Cross. Τα αποκλειστικά τάσια ολοκληρώνουν τη γνήσια εμφάνιση crossover.