Skip to content Skip to navigation

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΑ: παρόν ή μέλλον; Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ FIAT

Η Fiat πιστεύει στο μέλλον του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αποφάσισε να μειώσει δραστικά τις μέσες εκπομπές CO2 του ομίλου.

Η FIAT έθεσε τα θεμέλια του πως θα μπορούσε να είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος, παρουσιάζοντας το νέο Fiat Centoventi το 2019 στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Το Centoventi είναι ένα concept που αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια και βασίζεται στον σχεδιασμό των πιο συμπαγών crossover. Είναι ένα όχημα που εστιάζει στην ηλεκτρική και βιώσιμη κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η σπονδυλωτή πλατφόρμα που του επιτρέπει να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα πακέτα μπαταριών. Κάθε πακέτο προσφέρει επιπλέον αυτονομία 100 χλμ., ενώ ένα πέμπτο τοποθετείται μεταξύ των εμπρός και πίσω καθισμάτων.

Το 2020 έκανε το ντεμπούτο του το εμβληματικό Fiat 500που λειτουργεί μόνο με ηλεκτρισμό, αφήνοντας πίσω τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ​

Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιλάμε για το μέλλον. Πράγματι, πολλές χώρες πιστεύουν στα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου αυτοκινήτου, υιοθετώντας προγράμματα παροχής κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μία από τις κυριότερες τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, ένα βασικό χαρακτηριστικό που προσελκύει το ενδιαφέρον όλων. Αλλά τι είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απλά ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια μέσω φόρτισης και όχι βενζίνη ή άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες. Σε αντίθεση με τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Δεδομένου ότι ακόμα και ο θόρυβος του κινητήρα απουσιάζει, έχει επιβληθεί στους κατασκευαστές να τα εξοπλίζουν με συνθεσάιζερ ήχου για να προειδοποιούν τους πεζούς για την άφιξή τους.

Το ακρωνύμιο BEV (Battery Electric Vehicle) χρησιμοποιείται επίσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά, επειδή ανεφοδιάζονται επαναφορτίζοντας τις μπαταρίες χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από τα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα ηλεκτρικής φόρτισης. Επομένως, η επαναφόρτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα χρησιμοποιώντας τους σταθμούς φόρτισης που βρίσκονται σε όλη τη χώρα ή ακόμα και με οικιακή πρίζα. Δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι επίσης διαθέσιμοι σε πρατήρια καυσίμων, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τοποθεσίες. 

Ο χρόνος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του φορτιστή, την ισχύ του και τη χωρητικότητα της μπαταρίας. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Παρακάτω, προσπαθούμε να τα συνοψίσουμε επιγραμματικά.

 1. Ελεύθερη πρόσβαση σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας.
  Ως μη ρυπογόνα οχήματα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αστικές περιοχές. Ωστόσο, πρέπει να ζητήσετε άδεια από τις τοπικές αρμόδιες αρχές.
 1. Μειωμένο κόστος καυσίμων
  Η ηλεκτρική φόρτιση είναι φθηνότερη από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, με μέσο κόστος μικρότερο από 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.
 1. Ευκολία στην οδήγηση
  Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη. Μπορεί να οδηγηθεί με ένα πόδι και παρέχει άμεση επιτάχυνση.
 1. Άνεση
  Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν παράγει σχεδόν κανένα θόρυβο, προσφέροντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, το οποίο μειώνει σημαντικά το άγχος κατά την οδήγηση.
 1. Συντήρηση
  Οι λειτουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από τον κινητήρα έως το κιβώτιο ταχυτήτων, είναι πολύ απλούστερη από αυτή ενός συμβατικού, επειδή υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα και λιγότερα υγρά για ελέγχους. Χάρη στην αναγεννητική πέδηση, ακόμα και τα φρένα χρησιμοποιούνται λιγότερο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ​

Ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών ηλεκτρικού αυτοκινήτου ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας και τον τρόπο σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μία από τις κύριες προκλήσεις για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών που επιτρέπουν μεγάλη αυτονομία κίνησης και την γρήγορη επαναφόρτιση. Οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κυρίως λιθίου (Li), είναι αρκετά ανθεκτικές.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές επαναφόρτισης σε δημόσιους σταθμούς, που μπορούν να επιλεγούν με βάση τη συχνότητα των αναγκών φόρτισης. Η πληρωμή μπορεί να γίνεται είτε μέσω μιας σταθερής μηνιαίας συνδρομής, που επιτρέπει την επαναφόρτιση έως και μιας προκαθορισμένης ποσότητας ενέργειας ανά μήνα, είτε μέσω πληρωμής ανάλογα με τη χρήση, συνήθως με υψηλότερο κόστος ανά kWh σε σύγκριση με το κόστος των συνδρομών. Ενδέχεται να ισχύουν και πρόσθετες χρεώσεις ανά φόρτιση ανλακογα με τον Διαχειριστή ή τον Πάροχο Υπηρεσιών e-Mobility (e-MSP). 

Εναλλακτικά το αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί στο σπίτι μέσω μιας ειδικής συσκευής (wallbox) ή συνδέοντας το καλώδιο φόρτισης σε μια πρίζα. Το κόστος επαναφόρτισης στο σπίτι ποικίλλει κυρίως ανάλογα με τις απαιτήσεις ενέργειας και τον πάροχο. Ένας επιπλέον μετρητής μπορεί να εγκατασταθεί, κατόπιν επιλογής του πελάτη, ώστε να λογαριάζει χωριστά τα έξοδα φόρτισης.

ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ

Γενικά, οι χρόνοι φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτώνται από την χωρητικότητα της μπαταρίας τους. Και πάνω απ’ όλα από την ισχύ (KW) της επαναφόρτισης και τη μέγιστη ισχύ του φορτιστή του αυτοκινήτου.

Ο απλούστερος και τρόπος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι να συνδεθεί μέσω πρίζας με το δίκτυο ενέργειας. Για να επιτύχει ταχύτερους τρόπους φόρτισης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αγοράσει ένα Wallbox ή να χρησιμοποιήσει ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης.

Ως Wallbox περιγράφεται μια συσκευής παροχής ενέργειας που μπορεί να εγκατασταθεί στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας που είναι  ικανή να επαναφορτίσει γρηγορότερα το αυτοκίνητο. 

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στην πόλη, στο κέντρο της ή κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και εμπορικά κέντρα. Έχουν πολύ υψηλή ονομαστική ισχύ, που κυμαίνεται από 50 έως 150 kW.

Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτιστούν σε κοινόχρηστους χώρους χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (ACMode 2 και 3) ή συνεχές ρεύμα (DC, Mode 4). Το καλώδιο Mode 2 παρέχεται συνήθως με το ηλεκτρικό όχημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φόρτιση σε δημόσια Σημεία Φόρτισης.

 Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μπορεί να διαρκέσει μισή ώρα ή έως και 12 ώρες ανάλογα με την kWh της μπαταρίας του οχήματος την ισχύ του σημείου φόρτισης και του φορτιστή του αυτοκινήτου. Οι χρόνοι φόρτισης επηρεάζονται επίσης από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και την κατάσταση / βαθμό φθοράς της μπαταρίας. Η ταχύτητα φόρτισης μπορεί να μην είναι πάντα σταθερή με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να πέσει όταν η κατάσταση φόρτισης φτάσει περίπου το 80%.

Νέο 500

Το είδωλο που εμπνέει την αλλαγή από το 1957 είναι τώρα έτοιμο να σας μεταφέρει στη νέα δεκαετία με νέα μοναδικά χαρακτηριστικά.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

FIAT Απαντήσεις

Παρακολουθείστε τα βίντεο που δημιούργησε η FIAT για να σας φύγουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.
Ανακαλύψτε περισσότερα

Ηλεκτρική Κινητικότητα

Ανακαλύψτε τι σημαίνει εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης, ξεκαθαρίστε όλες τις αμφιβολίες σας και μάθετε τα σχετικά οφέλη και τα οικονομικά κίνητρα.
Ανακαλύψτε περισσότερα