Skip to content Skip to navigation

A driven by
dreams story

Έτοιμοι για ένα ταξίδι στο χρόνο; Σύρετε τον κέρσορα , διαλέξτε μια ημερομηνία και δείτε τις πιο σημαντικές στιγμές των 120 χρόνων της Fiat.

1899

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από το Τορίνο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν πραγματικότητα το κοινό τους όνειρο: μια εξ ολοκλήρου ιταλική βιομηχανία αυτοκινήτων ικανή να προσφέρει ένα μέσο μεταφοράς για όλους.
Στις 11 Ιουλίου του 1899 ιδρύεται επισήμως στο Τορίνο η Fiat: Fabbrica Italiana Automobili Torino. Αμέσως ξεκινάει και η παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της Fiat, του Fiat 3½ HP.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1903

Βρισκόμαστε στο 1903. Αν και η παραγωγή έχει ακόμα ημι-βιοτεχνικό χαρακτήρα, τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που ανεβάζουν το μετοχικό κεφάλαιο σε 800.000 λιρέτες. Ένα ποσό αρκετά σημαντικό για εκείνη την εποχή.
Ο Agnelli, ο οποίος έχει διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος την προηγούμενη χρονιά, αποφασίζει μαζί με άλλα διευθυντικά στελέχη την εισαγωγή της εταιρείας του Τορίνο στο Χρηματιστήριο.

1910

Από το 1910 η Fiat ξεκινάει την αναδιάρθωση της παραγωγής κατασκευάζοντας το πρώτο Fiat “Tipo”.
Η χρήση τυποποιημένων εξαρτημάτων επιτρέπει τον εξορθολογισμό του κόστους και της παραγωγής κατασκευάζοντας ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο προσιτό σε όλους. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το Fiat Tipo γνωρίζει τεράστια επιτυχία και παράγεται τα επόμενα χρόνια σε μια σειρά εκδόσεων, από την 1 έως την 6, με αυξανόμενο κυβισμό.

1911

Η Fiat, η οποία συμμετείχε ήδη από το 1901 σε αγώνες με το 8 HP και το 12 HP, κατανοεί πλήρως τη σημασία των αγώνων αυτοκινήτων για τη δοκιμή των μηχανικών καινοτομιών πριν την εφαρμογή τους στη μαζική παραγωγή. Τη χρονιά αυτή, το Fiat S61 του 1908 κατακτά το Γκραν Πρι της Αμερικής, ενώ το Fiat S76 Record του 1910 βαφτίζεται χάρη στις επιδόσεις του "το Θηρίο του Τορίνο". Το 1924 κατασκευάζεται το Fiat SB4 Eldridge που έγινε περισσότερο γνωστό ως "Mefistofele” και είχε ως σκοπό την κατάκτηση ρεκόρ ταχύτητας.

fiat

1912

Το “Fiat Zero”, που έγινε γνωστό και ως Fiat 12/15 HP, είναι το πρώτο από τα μικρά αυτοκίνητα της Fiat.
Κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον νεαρό τότε Pininfarina, έκρυβε μια πολύ απλή, στιβαρή και αξιόπιστη μηχανική κατασκευή. Η τιμή του, στην έκδοση Torpedo, ήταν μόλις 8.000 λιρέτες: για την εποχή του, ένα πραγματικό προσιτό αυτοκίνητο.
Ποιότητα, στιλ και χαμηλό κόστος: αυτοί ήταν οι παράγοντες μιας επιτυχίας που έκανε τη Fiat να παράγει πάνω από 2.000 τέτοια αυτοκίνητα από το 1912 έως το 1915.

1916

Ξεκινάει η κατασκευή του εργοστασίου στο Lingotto που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε από τον Giacomo Mattè Trucco με στόχο την κατασκευή δεκάδων μοντέλων αυτοκινήτων και αποτέλεσε το σύμβολο της σύγχρονης, βιομηχανοποιημένης Ιταλίας. Εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1923 παρουσία του Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ III.

1932

Το Fiat 508 Balilla εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μιλάνου από τις 17 έως τις 27 Απριλίου του 1932 γνωρίζοντας αμέσως μεγάλη επιτυχία, ενώ θεωρήθηκε εξαρχής ένα επαναστατικό αυτοκίνητο της εποχής του. Το πρώτο Balilla ήταν μια τετραθέσια μπερλίνα με μεικτό αμάξωμα από ξύλο και σίδηρο, έφτανε τα 80km/h και κόστιζε μόλις 10.800 λιρέτες. Ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της Ιταλίας που αγαπήθηκε από τους ανθρώπους και υμνήθηκε από τον Τύπο.

fiat

fiat

fiat

1936

Γεννιέται το Fiat 500 A Topolino, το πιο μικρό αυτοκίνητο του κόσμου που κατασκευάστηκε μαζικά. Το πρώτο μικρό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ως απάντηση στην οικονομική κρίση που γνώρισε η Ιταλία πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιταλοί το βάφτισαν Topolino (ποντικάκι) λόγω των μικρών του διαστάσεων και της συμπαθητικής όψης του.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1939

Το Mirafiori δεν είναι μόνο το βιομηχανικό κέντρο της Fiat στο Τορίνο, αλλά και το πιο παλιό εργοστάσιο στην Ευρώπη που εξακολουθεί να λειτουργεί. Εγκαινιάστηκε στις 15 Μαΐου 1939 με σκοπό την αύξηση της παραγωγής μοντέλων μικρού κυβισμού με τιμές προσιτές σε όλους. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η παραγωγή αυτοκινήτων μπόρεσε να ξεκινήσει πραγματικά το 1947 με τη δεύτερη σειρά του 500 A και τη μετακίνηση των γραμμών παραγωγής του Fiat 1100.

fiat

1947

Ένα πραγματικό κόσμημα που κατασκευάστηκε σε μόνο λίγες εκατοντάδες οχήματα. Το Fiat 1100 S ήταν μια μικρή σπορ μπερλίνα με εξελιγμένο μηχανικό σχεδιασμό που δεν άργησε να ξεχωρίσει. Στo 1000 Miglia του 1947 τέσσερα 1100 S “berlinetta” πλασαρίστηκαν στις δέκα πρώτες θέσεις κατακτώντας την πέμπτη, την έκτη, την έβδομη και την ένατη θέση. Ωστόσο, το 1000 S δεν έκανε αίσθηση μόνο με τις επιτυχίες του στους αγώνες. Η χαρακτηριστική γραμμή στο εμπρός μέρος το έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

1948

Το 1948 κατασκευάστηκε το 500 B “Giardiniera”, ένα από τα πρώτα station wagon μαζικής παραγωγής που ξεχώριζε από τα πληθωρικά πλαϊνά του από ξύλο. Το όνομα “Giardiniera” είναι μια αναφορά στα κάρα με τα οποία μετέφεραν οι μανάβηδες τα προϊόντα τους. Έμεινε στην παραγωγή για λίγο περισσότερο από ένα έτος και συνολικά κατασκευάστηκαν πάνω από 21.000 αντίτυπα.

fiat

1951

Το Fiat Campagnola πήρε το όνομά του γιατί χρησιμοποιήθηκε στον αγροτικό τομέα. Κατασκευάστηκε το 1951 σε παραγωγή ευρείας κλίμακας. Διέθετε χαλύβδινο και ήταν ένα καινοτόμο αυτοκίνητο για την εποχή του που κατάφερε να γράψει μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της αυτοκίνησης μετά τον πόλεμο, διασχίζοντας την Αφρική από τον Νότο έως τον Βορρά σε 11 ημέρες και 4 ώρες.

fiat

fiat

fiat

1952

Η εταιρεία, για να δώσει νέα ώθηση στην αγωνιστική εικόνα της, κατασκεύασε το 1952 το νέο Fiat 8V με ανεξάρτητες αναρτήσεις και αμάξωμα από fiberglass. Ένα αυτοκίνητο με ιταλικό χαρακτήρα, με κομψό και ξεχωριστό design που σχεδιάστηκε με τη συμβολή ανθρώπων που έγραψαν ιστορία όπως οι Ghia, Bertone, Zagato, Vignale και Farina, κλείνοντας το μάτι στην Αμερική, κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής των οκτώ κυλίνδρων σε V.

fiat

fiat

fiat

fiat

1953

Ήταν ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο με αυτοφερόμενο αμάξωμα και σύγχρονη γραμμή τριών όγκων. Το 1100/103 κυκλοφόρησε στην αγορά το 1953 σε δύο εκδόσεις, την Tipo A και την Tipo B, που ξεχώριζε για το μοντέρνο τετράθυρο αμάξωμα τριών όγκων. Την ίδια χρονιά, το Fiat 1100 E έκανε τον πρώτο γύρο του κόσμου με ένα μόνο οδηγό.

fiat

fiat

1955

Ένα δίθυρο διθέσιο spider σε αμερικανικό στυλ που ικανοποιεί ακόμη και τις ιδιωτικές συμμετοχές στους αγώνες. Το Fiat 1100 TV Trasformabile κατασκευάστηκε το 1955 για να προσφέρει πολύ υψηλές επιδόσεις. Διέθετε ενισχυμένο κινητήρα και ανεξάρτητες αναρτήσεις μπροστά με αντιστρεπτική ράβδο. Κατασκευάστηκαν 571 οχήματα.

fiat

fiat

fiat

fiat

1956

Γεννιέται το Fiat 600 Multipla, το πρώτο αυτοκίνητο ενός όγκου στον κόσμο. Ένα ελαφρύ και γρήγορο όχημα με εξαιρετικά προσεγμένη γραμμή που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Οικογενειακό και απλό, ξεχώριζε για τη λειτουργικότητά του και μπορούσε να μεταφέρει από τέσσερα έως έξι άτομα.

fiat

fiat

fiat

fiat

1957

Το Νέο 500 κατασκευάστηκε ως διάδοχος του επαναστατικού 500 Topolino, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ένα οικονομικό και παράλληλα εύχρηστο αυτοκίνητο. Το νέο 500 ήταν ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση μείωσης των διαστάσεων παντού, διατηρώντας τον νεανικό και ξεχωριστό χαρακτήρα του.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1966

Γεννιέται το Fiat 124, sedan και station wagon, καθώς και το Sport Spider του Pininfarina. Κάνει το ντεμπούτο του το Dino Spider, ενώ η Fiat συνάπτει συμφωνία με την ΕΣΣΔ για την κατασκευή του Togliattigrad, μιας μικρής πόλης στον Βόλγα που μεταμορφώθηκε σε πραγματική motor town.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1967

Αρχίζει η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο της Rivalta με τα μοντέλα 850 Coupé και 124 Spider. Αργότερα τη διετία 1976-1977 η Fiat κάνει το πιο σημαντικό βήμα της στον τομέα της παραγωγής με την κατασκευή του Robogate: ενός αυτοματοποιημένου εργοστασίου παραγωγής που κατασκεύασε η Fiat Comau για να συνδυάζει ποικίλες τεχνολογίες υπό τον έλεγχο ενός μοναδικού πληροφοριακού συστήματος. Το εργοστάσιο μπορούσε να αναγνωρίζει και να εκτελεί συγκολλήσεις σε διαφορετικά σασί, παράγοντας μοντέλα που έγραψαν ιστορία όπως τα Ritmo, Uno και Tipo.

fiat

fiat

fiat

1968

Σχεδιασμένο ως αυτοκίνητο για την κίνηση στις μεγάλες πόλεις, το Νέο Fiat 850 City Taxi κατασκευάστηκε το 1968 με συμβατική και λειτουργική εμφάνιση, ευρύχωρο θάλαμο επιβατών και περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ευελιξία του οχήματος. Ο τεχνικός του εξοπλισμός ήταν πραγματικά σημαντικός για την εποχή του, καθώς περιλάμβανε εκτός των άλλων και έναν ασύρματο πομποδέκτη.

fiat

1971

Παρουσιάζεται το Fiat 127 ως διάδοχος του 850. Ο εμπρόσθιος εγκάρσιος κινητήρας του, οι αναρτήσεις McPherson στο εμπρός μέρος και η ημιανεξάρτητη πίσω ανάρτηση συνιστούν πραγματική επανάσταση στον κόσμο του αυτοκινήτου. Περισσότερος χώρος, περισσότερη άνεση και μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στην οδική συμπεριφορά, την ευστάθεια και την ικανότητα πέδησης. Ένα αυτοκίνητο-σύμβολο για όσους έζησαν τη δεκαετία του ’70.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1972

Παρουσίαση και έναρξη παραγωγής του Fiat 126. Το μοντέλο είναι η εξέλιξη του Νέου Fiat 500, αλλά διαθέτει εντελώς νέο σχεδιασμό, μεγαλύτερο κινητήρα 594 κ.εκ. με βελτιωμένες επιδόσεις και συγχρονισμένο κιβώτιο ταχυτήτων.

fiat

fiat

1978

Το Fiat Ritmo είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Fiat. Σχεδιάστηκε για να είναι αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του ήταν οι ευθείες γραμμές και οι γωνίες που σχημάτιζαν μια τρίθυρη ή πεντάθυρη μπερλίνα με μήκος μόλις 4 μέτρα.

fiat

fiat

1980

Γεννιέται το Panda σε δύο εκδόσεις: το 30 με την εξέλιξη του κινητήρα του 126 και το 45 με τον κινητήρα του 127. Το Fiat Panda 30 γίνεται σύντομα ένα από τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα πόλης των Ιταλών, κυρίως χάρη στη στιβαρότητα και τη λειτουργικότητά του.

fiat

fiat

fiat

1983

Παρουσιάζεται στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ το Fiat Uno, πρόγονος του Punto. Ένα αυτοκίνητο που έφερε την επανάσταση στην κατηγορία του και γνώρισε αμέσως μεγάλη αποδοχή από το κοινό και την κριτική, κατακτώντας το 1984 τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για να γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς του λαϊκού αυτοκινήτου που είναι προσιτό σε όλους.

fiat

fiat

fiat

fiat

1988

Γεννιέται το Fiat Tipo με αμάξωμα δύο όγκων και πέντε θέσεις για τη μέγιστη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου. Αποτέλεσμα ενός καινοτόμου προγράμματος που αναπτύχθηκε για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, άνεσης και ασφάλειας, συνδυάζει την ιδέα της καινοτομίας με την ωριμότητα του περιεχομένου

fiat

1990

Γεννιέται το Panda Elettra, η έκδοση μηδενικών εκπομπών του Panda. Βασισμένο στο 750 Fire, μπορούσε να διανύσει έως 100 Km με μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ./ώρα. Διέθετε έναν μικρό καυστήρα για τη λειτουργία της θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία των μπαταριών, ενώ το σύστημα μετάδοσης ήταν εφοδιασμένο με κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων.

fiat

1993

Γεννιούνται το νέο Fiat Punto και το Punto Cabrio. Το Fiat Punto παρουσιάστηκε το 1993 στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τα μικρά αυτοκίνητα και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Fiat. Η ανοιχτή έκδοση Punto Cabrio του μικρού ιταλικού αυτοκινήτου κυκλοφόρησε με βενζινοκινητήρα 60 HP ή 88 HP.

fiat

fiat

fiat

fiat

1994

Γεννιέται το Fiat Barchetta, ένα spider με κινητήρα 1.8 σχεδιασμένο από τον Ανδρέα Ζαπατίνα, ο οποίος επινόησε τη γραμμή που ξεκινάει από το καπό και φαίνεται να εισχωρεί στον θάλαμο επιβατών. Το αυτοκίνητο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και καταξιώθηκε ως ένα οικονομικό, αλλά αξιόπιστο spider.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2007

Παρουσιάζεται το Νέο Fiat 500. Το αυτοκίνητο-θρύλος επιστρέφει στους δρόμους με μια ολοκαίνουργια έκδοση για να αφήσει και πάλι το στίγμα του. Στις πάντα μικρές του διαστάσεις προστίθεται και ένα νέο επίπεδο άνεσης.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2012

Παρουσιάζεται το Fiat 500L. Από σχεδιαστική άποψη φαίνεται να ενσαρκώνει δύο διαφορετικές, αλλά εξίσου αναγνωρίσιμες, φιλοσοφίες, συνδυάζοντας στοιχεία από το Fiat 500 του 1957 και το Fiat Multipla του 1956. Ο ευρύχωρος θάλαμος επιβατών προσφέρει μεγάλη ευελιξία χάρη στο συρόμενο πίσω κάθισμα.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2014

Παρουσιάζεται το Fiat 500X, ένα SUV πόλης που ξεχωρίζει με το στυλ του. Την ίδια χρονιά, συγχωνεύονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat και Chrysler σχηματίζοντας την FCA: Fiat Chrysler Automobiles.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2019

Η Fiat γιορτάζει τα 120 χρόνια της με την παρουσίαση μιας ειδικής σειράς: H νέα Οικογένεια 500 120th παρουσιάζεται στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, κάνοντας αισθητή την παρουσία της με το δίχρωμο Tuxedo και την αποκλειστική συνεργασία με την Apple Music.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat